Kauden julkaisuajankohta Suomessa on vielä hämärän peitossa. Tietoa ei ole liioin siitä, milloin Amerikassa tammikuussa ilmestynyt 20. kausi rantautuu Eurooppaan.
(Lähde: TVShowsOnDVD.com)
Maanantai Ei Simpsoneita. | Tiistai Ei Simpsoneita. | Keskiviikko Ei Simpsoneita. | Torstai Ei Simpsoneita. | Perjantai Ei Simpsoneita. | Lauantai Ei Simpsoneita. | Sunnuntai Ei Simpsoneita. |
Kätevimmin saat tiedon tuoreista Simpsonit-uutisista seuraamalla meitä keskustelupalstallamme, Facebookissa, Twitterissä tai Google+:ssa. Näiden kautta jaamme myös sellaisia aiheita, jotka eivät ylitä pääsivustomme uutiskynnystä. RSS-uutissyötteeseemme pääset käsiksi täällä.
Kauden julkaisuajankohta Suomessa on vielä hämärän peitossa. Tietoa ei ole liioin siitä, milloin Amerikassa tammikuussa ilmestynyt 20. kausi rantautuu Eurooppaan.
(Lähde: TVShowsOnDVD.com)
Kyselyn tulokset ovat nähtävillä täällä.
Simpsonien tekijät halusivat osoittaa kirjoituksella tukensa toiselle animaatiosarjalle South Parkille, jota tuotantoyhtiö sensuroi käsikirjoittajien saatua tappouhkauksia muslimiradikaaleilta. Kohu lähti liikkeelle kaksiosaisesta South Park -jaksosta, jossa islamin profeetta Muhammed seikkaili muiden uskontojen edustajien, muun muassa Jeesuksen ja Buddhan, kanssa.
Ensimmäisessä osassa satirisoitiin länsimaissa islamin pelossa harjoitettavaa itsesensuuria ja piiloteltiin Muhammedia häntä kertaakaan näyttämättä. Tämäkin riitti revolutionmuslim.com-sivustolle, joka ilmoitti, että South Parkin luoneille Trey Parkerille ja Matt Stonille voi vielä käydä huonosti. Jälkimmäisessä osassa Muhammed korvattiin kokonaan mustalla censored-palkilla ja kaikki häneen viittaavat repliikit piipattiin. Parker ja Stone ilmoittivat olevansa pettyneitä tuotantoyhtiön sensuuritoimiin.
Muhammed näytettiin South Parkissa vuonna 2001, mutta tuolloin asiasta ei noussut kohua. Simpsoneissa profeetta ei ole vieraillut.
Noin kolmasosa ilmoitti kuluttavansa enintään tunnin päivässä Simpsonien maailmassa. Hieman harvemmalla joukolla annos jäi puoleen tuntiin, siis yhteen jaksoon. Vähän alle viidennes kertoi viettävänsä keltaisen perheen seurassa korkeintaan joitain tunteja kuukaudessa.
Tämän ja muiden kyselyidemme tuloksia voi tarkastella gallup-arkistossa. Keskustelu maaliskuun aiheesta jatkuu foorumillamme.
Tutkimusta varten haastateltiin 320 kääntäjää ympäri maailman. Näistä yli kolmasosa oli sitä mieltä, että tärkein Simpsonit-termeistä on Homerin ärtymystä ilmaiseva "d'oh!"-huudahdus. Sitä seuraavat huomattavasti pienemmillä prosenttiosuuksilla "introubulate" sekä "craptacular".
Tutkimuksen tehneen Today Translations -käännöstoimiston toimitusjohtaja Jurga Zilinskiene kuvailee Homer Simpsonia "suurimmaksi sanasepoksi sitten William Shakespearen". Toimittaja-kirjailija Ben Macintyre puolestaan toteaa, että Simpsonien synnyttämät uudet sanat ja lausahdukset ovat "yksi omituisimmista modernin kulttuurin ilmiöistä".
Erikoinen ja hölmö kieli tuottaa paitsi iloa englantia ymmärtäville ihmisille, myös päänvaivaa Simpsoneita dubbaaville ja kääntäville ammattilaisille ympäri maailman. Esimerkiksi Ranskassa "d'oh!" onkin "t'oh!", sillä ääninäyttelijä luki sanan ensimmäisellä kerralla väärin eikä ole sittemmin korjannut virhettään.
Kyselyn tuloksia tarkastellessa kannattanee kuitenkin ottaa huomioon, että se toteutettiin nimenomaan netissä, mikä saattaa hieman vääristää todellista tilannetta. Tulokset ovat nähtävillä täällä.
Simpsoneissa on toki aiemminkin viitattu Suomeen. Esimerkiksi viisi vuotta sitten johtaja Burns kehui olleensa lentävää suomalaista, Paavo Nurmea, nopeampi – autollaan.
Myös Ruotsi oli eilisessä Boy Meets Curl -jaksossa vahvasti esillä: Yhdysvaltain sekajoukkue kohtaa Tre Kronorin curlingin loppuottelussa. Silmiinpistävää on se, että kaikki Ruotsin joukkueessa ovat blondeja, kun taas suomalaisessa olympiakisayleisössä ei näy yhtään vaaleaverikköä.
Shearerin Spinal Tap -parodiayhtye oli ehdolla parhaan komedia-albumin kategoriassa, mutta voiton vei koomikko Stephen Colbertin joululevy. Lisäksi Spinal Tapin uusin levy oli ehdolla kansitaiteilijoille jaettavan pakkaussuunnittelu-Grammyn voittajaksi, mutta tulos jäi yhtä laihaksi.
Omaa nimeään kantaneessa komediaelokuvassa vuonna 1984 esiintynyt brittihevibändi Spinal Tap alkoi leffan jälkeen soittaa oikeita keikkoja ja on sittemmin julkaissut kolme pitkäsoittoa. Bändin ensimmäinen levy 17 vuoteen, Back from the Dead, ilmestyi viime vuoden kesäkuussa. Harry Shearer esiintyy yhtyeen riveissä solisti-basisti Derek Smallsina.
Spinal Tap vieraili vuonna 1992 Simpsoneissa jaksossa Oton seikkailut.
Bomban ensiesiintyminen – jolle saattaa tulla myös jatkoa – tapahtuu Yhdysvalloissa tänä sunnuntaina. Samassa Million Dollar Maybe -jaksossa vierailee brittiyhtye Coldplay.
"Nämä edulliset pokkarit ovat standardikokoisia, ja täten Simpsonit-kirjankin pokkariversio on ensimmäistä ja toista painosta pienempi ulkomitoiltaan ja tekstin kooltaan, mutta sinänsä sisällöstä ei ole mitään karsittu", kirjailija kertoo Simpsonit.orgin keskustelupalstalla.
"Oikeastaan asia on päinvastoin. Kirjaan on taas hiukan päivitetty loppupäätä ajan tasalle. Jos sinulla on ensimmäinen tai toinen painos, voit lukea kolmanteen painokseen tehdyt lisäykset ja muutokset kirjan oheislinkkisivulta."
Jouni Paakkinen on Suomen suurimmaksi Simpsonit-faniksi usein kutsuttu luokanopettaja Maskusta. Vuonna 2008 ilmestyneen Simpsonit-historiikin lisäksi hän on julkaissut kansien välissä televisiotekstitysten käännöskukkasia sekä parhaita aprillipiloja. Paakkinen on myös maailman suurimman Simpsonit-fanisivuston, The Simpsons Archiven, ylläpitäjä.