Simpsonit tällä viikolla

Arkisto

Simpsonit tällä viikolla Subilla

Maanantai
Ei Simpsoneita.
Tiistai
Ei Simpsoneita.
Keskiviikko
Ei Simpsoneita.
Torstai
Ei Simpsoneita.
Perjantai
Ei Simpsoneita.
Lauantai
Ei Simpsoneita.
Sunnuntai
Ei Simpsoneita.
Navigaatio
Simpsonit.org » Artikkelit » Simpsonit-taiteilija Dean T. Fraserin haastattelu

Simpsonit-taidetta kanadalaisittain

Simpsoneissa on kahdenkymmenen vuoden aikana esitelty satoja enemmän tai vähemmän vakituisia hahmoja. Hahmoja piirustelevat animaattoreiden lisäksi niitä myös erinäiset fanitaiteilijat, joista kenties tunnetuimpaan, Dean T. Fraseriin, Simpsonit.org otti yhteyttä.

Calgaryn liepeillä Lounais-Kanadassa asustava Dean on saavuttanut taiteellaan sen verran medianäkyvyyttä, ettei haastattelupyyntö tullut miehelle ihan yllätyksenä. Julkisuutta alkoi sadella muutama vuosi sitten, kun hän laittoi Simpsonit-tyyliin piirtämiänsä hahmoja nettisivuilleen näytille.

"Tein huvikseni Simpsonit-versiot 60-luvun Batman-televisiosarjan hahmoista. Sain hyvää palautetta, tein pari hahmoa lisää ja laitoin kuvat nettisivuilleni. Kohta sivustoni oli jo niin suosittu, ettei se pysynyt enää pystyssä, ja viime vuonna siirsinkin hahmoni Bloggeriin. Teen koko ajan lisää hahmoja, ja näkyvyys tuntuu vain lisääntyvän", Dean tiivistää harrastuksensa historian.

"Tämä on ollut siisti kokemus. Ihmiset eri maista kommentoivat blogiani tai meilaavat kehuakseen työtäni. Olen antanut haastatteluja lehdille ja nettisivustoille Pohjois-Amerikassa ja merten takanakin, mikä on ollut uutta minulle."

Lepakkomiehestä Lostiin

30-vuotias Dean ylistää Matt Groeningin luomusta ja muistaa nuorempana kiinnittäneensä huomiota nimenomaan Simpsonien värikkäisiin hahmoihin. Hän kuitenkin myöntää, ettei lukeudu kaikkein suurimpien Simpsonit-fanien joukkoon, ja Springfield Punx -blogi onkin vain yksi hänen monista taideprojekteistaan. Tällä hetkellä graafinen suunnittelija puuhaa muun muassa lastenkirjan ja t-paitojen parissa, minkä lisäksi muutkin kuin keltahipiäiset piirroshahmot saavat tasaisin väliajoin artistin kynästä.

"Kuten sanottua, olen suuri Batman-fani ja tykkään piirtää häntä eri tyyleillä. Sama juttu muiden sarjishahmojen kanssa. Teen blogiinikin hahmoja ja asioita, joiden kanssa kasvoin ja joista pidän edelleen. Muutenhan tämä homma kävisi tylsäksi."

Lepakkomiehen ja muiden supersankarien lisäksi Deanin suosikkiversiointeihin Simpsoneista kuuluvat selvästi ainakin Lost-sarjan hahmot. Ghostbusters- eli Haamujengi-elokuvan porukka on myös hyvin edustettuna, aina kummituksia myöten. Herää kysymys, mitkä hahmot fanitaiteilija haluaisi nähdä Simpsoneissa, siis ihan "virallisesti" piirrettyinä.

"Hyvä kysymys. Monet toiveet ovat täyttyneet vuosien varrella, mutta Back To The Future (Paluu tulevaisuuteen)- ja Ghostbusters-hahmojen näkeminen Simpsoneina olisi tosi siistiä."

Kenties haaveisiin vielä vastataan, sillä Deanin taide ei ole jäänyt huomioimatta Simpsonien tekijöiltäkään.

"Olen saanut mahtavaa palautetta ohjelman parissa työskenteleviltä henkilöiltä. Muidenkin sarjojen ihmiset ovat olleet yhteyksissä, yksi julkkisvieraskin. Se on aika hienoa."

Kanada!

Kun nyt kerran pohjoisamerikkalaisen Simpsonien ystävän kanssa pääsee juttusille, on tiedusteltava, miten sarjalla nykyään uudella mantereella menee. Sikäläiset katsojaluvuthan ovat olleet viime vuodet laskussa, minkä lisäksi netistä saa lukea fanien jupinaa sarjan laadun laskemisesta ja ideoiden köyhtymisestä.

"Minusta Simpsonit on edelleen aika iso juttu", Dean kuittaa. "The Simpsons Movie ilmestyi vähän aikaa sitten, uusi kausi käynnistyi äskettäin telkkarissa, ja kaupat ovat pullollaan Simpsonit-tuotteita. Lisäksi täällä alkoi juuri pikaruokaketjun kampanja, jossa saa aterian mukana Simpsonit-lelun", mies luettelee.

Kanadalainen populaarikulttuuri seuraa kuulemma pitkälti etelänaapurinsa Yhdysvaltojen viihdesuuntauksia. Simpsonit ei ole tässä poikkeus.

"Kanadassa tykätään suunnilleen samoista viihdejutuista kuin Jenkeissä. Jos täällä mainitsee jonkin Simpsoneissa näkemänsä jutun, ihmiset tietävät heti, mistä sarjasta on kyse."

Simpsoneissa, kuten monissa muissakin amerikkalaisissa viihdesarjoissa, kanadalaiset esitetään yleensä ystävällisenä ja rauhaa rakastavana, joskin hieman yksinkertaisena kansana. Kanadassa kansallissankareilla on jääkiekkovarusteet ja lainvartijoilla hevoset sekä punaiset nutut. Pahemminkin voisi naapurimaataan nälviä?

"Jep, viittaukset ovat yleensä pelkästään positiivisia. Simpsonien tekijät tuntuvat luottavan kanadalaisvitseihin, koska ne uppoavat katsojiin emmekä ota niitä henkilökohtaisesti. Useimmiten naureskellaan hyväntahtoisesti lätkähulluudellemme tai puhetavallemme, mikä ole yhtään loukkaavaa. Oikeastaan mainintaa Simpsoneissa voi melkein pitää kohteliaisuutena."

Jokeri, Hämis ja... Matti?

Deanin taide syntyy perinteisen ja digitaalisen piirtämisen lopputuloksena. Yleensä hän piirtää ensin kynällä hahmon pään ja skannaa kuvan tietokoneelle. Sitten hän jäljentää pään tietokoneella käyttäen apunaan skannaamaansa kuvaa ja digitaalista piirustuslautaa. Tämän jälkeen vuorossa on vartalon piirtäminen tietokoneella, pään yhdistäminen kroppaan sekä hahmon värittäminen ja muu viimeistely.

"On uskomatonta, että Simpsonit on jatkunut näinkin kauan", Dean toteaa vielä. "Springfield Punxin tekeminen on minulle hauskaa Simpsonien ansiosta, ja on kiva, että se hahmoni saavat muutkin hymyilemään. On hauska kuvitella, miltä supersankarit, eri hahmot ja julkkikset näyttäisivät, jos he asuisivat Springfieldissä."

Simpsoneissa ei ole toistaiseksi vieraillut yhtään suomalaista hahmoa, joten oli paikallaan pyytää Deanilta pientä palvelusta. Miltä näyttäisikään pääministerimme Matti Vanhanen, jos tämän surullisenkuuluisa kotitalo sijaitsisikin Nurmijärven sijaan Springfieldin pikkukaupungissa?

Vastaus tulee tässä.

Teksti: Mikko, kuvat: Dean T. Fraser. Julkaistu Simpsonit.orgissa 4.10.2009.

Katso myös